Vzdrževanje potapljaške opreme

NEKAJ NASVETOV ZA PODALJŠANJE ŽIVLJENJSKE DOBE POTAPLJAŠKE OPREME 

 

Vsi želimo, da bi potapljaška oprema čim dlje zanesljivo delovala. Vendar nakup kakovostne potapljaške opreme sam po sebi še ni jamstvo, da s potapljaško opremo ne bomo imeli težav tudi, če kupite najdražjo. Potapljaško opremo je potrebno redno vzdrževati in zanjo skrbeti. Nikakor ne smemo pozabiti na redni letni servis potapljaške opreme pri pooblaščenem serviserju potapljaške opreme. Le redni servis in pravilno ravnanje s potapljaško opremo sta jamstvo, da bo potapljaška oprema vrsto let brezhibno delovala. Življenska doba potapljaške opreme je lahko ob pravilnem vzdrževanju in uporabi lahko tudi deset let in več. Večina proizvajalcev potapljaške opreme predpisuje redni servis potapljaške opreme pri pooblaščenem serviserju enkrat letno. 
 
Osnov vzdrževanja potapljaške opreme smo se naučili že na kakovostnem potapljaškem tečaju, vprašanje pa je, koliko vse te nasvete vzdrževanja potapljaške opreme upoštevamo oz. ali jih nismo pozabili. Zato smo pripravili nekaj splošnih nasvetov, kako ravnati s potapljaško opremo. Upamo, da vam pridejo prav. 

 
Potapljaška Svetilka
 
Svetilko po vsaki uporabi dobro izperite s sladko vodo, še posebej pomembno pa je, da to storite pred vsakim odpiranjem. Pred odpiranjem jo tudi posušite. Če svetilke dalj časa ne boste uporabljali, vzemite akumulator ali vložke iz potapljaške svetilke. Pred zapiranjem svetilke obvezno preverite, ali je O-ring namazan s silikonsko mastjo. Če ni, ga namažite. Potrebno pa je biti pazljiv, da O-ringov ne namažemo preveč. Pred leti, ko smo večinoma uporabljali halogenske svetilke, smo morali baterijske vložke pogosto menjati oz. svetilko pogosto polniti. Ob prehodu na tehnologijo LED pa se je avtonomija svetilk bistveno podaljšala. Na trgu danes najdemo baterijske svetilke, ki imajo avotonomijo tudi več kot 15 ur.
 
Pred zapiranjem svetilke obvezno preverite, da ni na navoju kakih nečistoč ali las. Že droben las ali malo prahu lahko povzročita, da vam bo svetilko zalila voda. Načeloma noben proizvajalec ne prizna garancije na potapljaško svetilko, če jo zalije voda. Če potapljaško svetilko zalije, nemudoma odstranite vložke/akumulatorje iz potapljaške svetilke ter svetilko temeljito izperite s sladko vodo in jo nato posušite. Potem pa je najbolje, da jo prepustite strokovnjakom. 
 
 
Kompenzator plovnosti
 
K okvaram najbolj nagnjen del kompenzatorja je inflator, zato je priporočljivo, da mu pri pranju s sladko vodo namenimo posebno pozornost in ga po vsaki uporabi dobro izperemo. Ravno tako je zelo priporočljivo, da v kompenzator prek inflatorja natočimo sladko vodo, jo dobro pretresemo in nato vodo prek izpustnega ventila spustimo iz kompenzatorja. Dobro izperemo tudi zunanjost in izpustne ventile. Seveda ne smemo pozabiti na redno vzdrževanje, ki ga prepustimo strokovno usposobljenemu serviserju (enkrat letno). Če vodo v vrečo kompenzatorja plovnosti točimo tako, da odvijemo enega izmed izpustnih ventilov, moramo po privitju obvezno preveriti, ali pravilno deluje. Ravno tako moramo paziti, da ne izgubimo kakšnega sestavnega dela (na primer tesnilne gumo). Če tega opravila niste vešči, raje točite vodo v vrečo kompenzatorja prek inflatorja (hkrati držite gumb za praznjenje in točite vodo v izpustno odprtino na inflatorju). Seveda morate paziti, da kompenzator plovnosti čim manj izpostavljate soncu - UV žarki povzročajo staranje materiala in razbarvanje.
 
 
Potapljaški Regulator
 
O regulatorjih  za potapljanje ste veliko slišali že na začetnem potapljaškem tečaju. Vsekakor je to najbolj občutljiv del potapljaške opreme, zato ga nikoli ne odlagamo na tla, z njim ne tolčemo ali ga vlečemo po pesku. Pri montaži regulatorja na ventil jeklenke je priporočljivo, da ob odvijanju ventila držimo hkrati pritisnjen gumb za izpust zraka (PURGE) toliko časa, da zrak sikne iz druge stopnje regulatorja, nato gumb takoj izpustimo; obenem pa držimo manometer tako, da bo steklo obrnjeno v tla, da v primeru okvare manometra ne bi prišlo do poškodb. 
 
Pri demontaži regulatorja z jeklenke vedno takoj privijmo pokrovček prve stopnje. Na ta način bomo preprečili, da razne nečistoče ali voda ne pridejo v prvo stopnjo regulatorja. Regulatorja ne smemo izpirati z močnim curkom vode, ravno ga ne smemo izpirati s pritisnjenim gumbom za izpust zraka. Še najbolje bi bilo, da regulator za kako uro ali dve namočimo v sladko vodo in nato ga nato še izperemo pod ne premočnim curkom vode. To velja za vso potapljaško opremo. Pazimo tudi, da čim manj zvijamo cevi in ga čim manj izpostavljamo soncu. Če potapljaško opremo namakamo v posodi in je pred nami v isti vodi namakalo opremo že več ljudi, moramo vedeti, da je načeloma ta voda bolj slana in umazana kot morska voda wink.
 
 
Jeklenka za potapljanje
 
Ker je jeklenka za potapljanje v bistvu posoda, v kateri pod velikim pritiskom hranimo različne pline (zrak, nitrox, trimix, kisik, argon), lahko ob nepravilnem ravnanju ali mehanski poškodbi pride do močne eksplozije, ki je seveda smrtno nevarna. V kolikor jeklenko pravilno vzdržujemo, redno servisiramo in opravljamo A-test v skladu s predpisi, je absolutno varna. Vsekakor pa je dobrodošlo nekaj nasvetov v nadaljevanju.
Jeklenke ne smemo popolnoma izprazniti (razen pri servisiranju). Če pa jo že, potem zaprimo ventil, da v jeklenko ne bi prišle nečistoče ali voda. Pred pritrditvijo regulatorja na jeklenko obvezno izpihajmo ventil. Ko namestimo regulator na ventil, le-tega odpirajmo postopoma. Vedno odvijte ventil do konca in ga nato privijte polovico obrata nazaj, da med uporabo ne bo v skrajni legi. Ko pa regulator snamemo z jeklenke, obvezno izpihajmo ventil jeklenke, ki ni bil v uporabi, saj se je v njemu nabrala voda. Tako bomo preprečili, da bi pri polnjenju v jeklenko prišla slana voda. Priporočljivo je tudi, da jeklenko vedno dobro izperemo. Praske in odrgnine popravimo takoj in s tem preprečimo rjavenje. Dobro bi bilo tudi, da ob koncu sezone z jeklenke snamemo gumijast copat in mrežico ter vse skupaj dobro operemo s sladko vodo. Pod gumijastim copatom se nabira sol in zelo pogosto se dogaja, da ravno tam pride do rjavenja jeklenke. Kar se tiče vzdrževanja, je zelo dobra praksa, da se jeklenko odpre in očisti vsako leto. Enako je potrebno storiti z ventilom. Na ta način bomo zagotovili, da bo jeklenka dolgo let opravljala svojo funkcijo brez nevarnosti za uporabnika.

Glede izvajanjev A-testov (hidrostatski preizkus) spremljajmo predpise, ki se vsakih nekaj let spreminjajo. Predpisani intervali A-testov se razlikujejo od države do države. Običajno sicer jeklenke zaradi velike teže ne jemljemo na letalo, a naj vas za vsak primer vseeno opozorimo, da mora biti v tem primeru ventil ločen od jeklenke. Na ta način se lahko nadzorni organi prepričajo, da ne more priti do eksplozije in da ne moremo na letalo prinesti česa prepovedanega smiley.
 
Opozoriti moram še na jeklenke, ki so namenjene tehničnemu potapljanju ali jeklenke, ki se uporabljajo za nudenje prve pomoči s kisikom. Vsa oprema, ki prihaja v stik z mešanico plinov, v kateri je več kot 40% kisika, mora biti pred prvo uporabo popolnoma očiščena. Kisik ne sme priti v stik z maščobami, saj lahko pride do vžiga. Pri tej opremi nikakor ne smemo uporabljati silikonske masti za podmazovanje, temveč posebno mast za kisik. Ravno tako ne smemo te opreme prijemati z mastnimi oz. umazanimi rokami. Poleg tega je priporočljivo, da se klasična gumijasta tesnila zamenjajo s t.i. viton tesnili, ki so bolj odporna na kisik. Take jeklenke morajo biti ustrezno označene, zato jih načeloma zlahka ločimo od klasičnih jeklenk za zrak oz. za nitrox z do 40% kisika. V tako jeklenko lahko napolnimo tudi navaden zrak, vendar je priporočljivo, da jo pred naslednjo uporabo s kisikom ponovno očistimo. Le tako smo lahko 100% prepričani, da ne bo prišlo do težav. Pravila glede čistosti veljajo tudi za potapljaške regulatorje.
 
Opremo, ki je ne poznamo ali zanjo nismo usposobljeni,  pustimo pri miru in se z njo ne potapljajmo!
 
Opozorilo: Nasveti ne nadomeščajo navodil za uporabo in ne predstavljajo edine in absolutne resnice o vzdrževanju potapljaške opreme. 
 
Daniel Hebar, inštruktor potapljanja
 
 
 

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information