JORDANIJA - MAJHNO, A SLADKO

Pretežni del obale Jordanije pripada Mrtvemu morju, kjer bi za potop potrebovali dosti več uteži kot v morju. Ima pa Jordanija manjši delež obale tudi ob Rdečem morju. Dolžina te obale znaša okrog 28 km, razteza pa se od mesta Aqaba proti meji z Savdsko Arabijo. Zaradi svoje lege v skrajnem severnem delu vzhodnega dela Rdečega morja se na tem delu težko pohvalijo z velikimi ribami, kar nekako velja za vse obalne potapljaške lokacije Rdečega morja. Ima pa potapljanje v Jordaniji druge prednosti: dobro vidljivost, dobro ohranjene korale ter relativno lahek dostop do lokacij, saj so skoraj vse dostopne z obale. Ker to očitno za Jordance ni bilo dovolj, so svojo potapljaško ponudbo dopolnili še s potopljenimi ladjami in drugimi (mogoče malo manj običajnimi in pogostimi) prevoznimi sredstvi, recimo z vojaškim tankom. Podvodna flora in favna obsega standardne prebivalce koralnih grebenov Rdečega morja. Prevladujejo lion fish, stone fish, crocodile fih, stingray, frog fish ... ter vsi ostali igralci risanke Finding Nemo (brez morskih psov, seveda). Med koralami je tudi polno polžkov in majhnih rakcev, zato potapljanje v Jordaniji spominja na t.i. »muck-diving«. Zaradi majhnih globin in dobre vidljivosti so te obale zelo zanimive tudi za podvodne fotografe.


potapljanje jordanija 1potapljanje jordanija 2potapljanje jordanija 3

 


V Aqabi je več dive centrov, vsi pa opravljajo potope na podoben način. Izjema so verjeno le hotelski centri, ki se nahajajo južno od Aqabe. Na potope se gre s kombijem, kamor se stlači najprej opremo, nato še potapljače. Če za slednje ni prostora, se za njih organizira navaden taksi. Nekatere lokacije, predvsem bolj obiskane, imajo na obali pred vstopom poseben prostor za sestavljanje opreme, kar je ob vsem pesku (poleg obale je namreč puščava) zelo priročno. V času najinega obiska valov ni bilo, močan veter pa nosi pesek (in smeti) po obali, v vodi pa povzroči le zmeren tok. Midva sva se potapljala z dive centrom Ahlan Aqaba Dive Center. Izbira ni bila naključna, najino pozornost je namreč pritegnila internetna stran, ki je tudi v slovenskem jeziku. Razlog za to je slovenka Tina, ki je poročena z lastnikom potapljaškega centra. Oprema v DC je kvalitetna, DM-ji profesionalni in prijazni. Lastnik Shadi je odličen podvodni fotograf, ki fotografske navdušence z veseljem odpelje na »foto-safari«. V času po najinem obisku se je DC še posodobil z novim mini-busom in pa ladjo, ki omogoča obisk bolj oddaljenih lokacij. Za popotnika je zelo priročno in dobrodošlo tudi dejstvo, da vam po želji DC uredi tudi prenočišče v bližnjih hotelih ali apartmajih.

 

potapljanje jordanija 5potapljanje jordanija 6potapljanje jordanija 9


Vredno je poudariti, da je na obalah Jordanije žal dosti smeti, ki ob močnem vetru zaidejo tudi v morje. Zaenkrat je Ahlan Aqaba Dive Center eden redkih, če ne edini, ki ima redne čistilne akcije grebenov in obale in se tako uvršča med ekološko bolj ozaveščene centre v Aqabi.

Med lokacijami v Jordaniji je zagotovo najbolj znana »Cedar Pride«. Gre za ladjo, ki so jo po požaru očistili in potopili kot umetni koralni greben. Znana lokacija je tudi »The tank and seven sisters«, kjer sedem manjših grebenov prestavlja sestre, tank pa predstavlja... nič drugega kot čisto pravi tank! Ostale znane lokacije so še First bay, Saudi wall, Power station in druge.

 

potapljanje jordanija 4potapljanje jordanija 10potapljanje jordanija 12


Poleg potapljanja je tu še potepanje. Ker Jordanija ni velika, ponudi pa lahko dosti zanimivega, si je ob obisku vredno vzeti dan ali dva (seveda lahko tudi več) za ogled notranjosti. Že nekaj ur vožnje z avtom v notranjost vas preslika na beduinski čajček v puščavo Wadi Rum ali pa v znamenito nabatejsko mesto Petra. Ob tem je potrebna previdnost, saj se teren neposredno iz Aqabe v notranjost hitro dvigne na 1800 m n.v. in je zato ob predhodnem potapljanju potrebno upoštevati podobna pravila kot pri letenju z letali.


Več fotografij o Jordaniji si lahko ogledate v naši Galeriji...

Avtor teksta in fotografij: Grega Juvan

*********************************************************** 

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 

 

-------------------------------------------- 

 www.thinkseascape.com

www.nutrispoint.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information