Kako se pripraviti na novo potapljaško sezono

Vsak, ki se potaplja več kot eno potapljaško sezono, ve, da je prvič po daljšem potapljaškem premoru v vodi nekoliko bolj okoren, za pripravo na potop potrebuje več časa, poleg tega pa se pogosto zgodi, da pri pripravi in oblačenju potapljaške opreme kaj pozabi.

Zato je zelo pomembno, da se po daljšem potapljaškem premoru na potapljanje ustrezno pripravimo. Vsekakor ni odveč v roke ponovno vzeti učbenika ali DVD-ja, ki ste ga verjetno dobili na začetnem potapljaškem tečaju ter nekoliko obnoviti teoretično znanje.

Če imate svojo potapljaško opremo, jo je pred odhodom na potapljanje smotrno dobro pregledati in odpraviti morebitne pomanjkljivosti. Zelo priporočljivo je po daljšem potapljaškem premoru opraviti tudi redni servis potapljaške opreme. Večina proizvajalcev potapljaške opreme predpisuje redni servis pri pooblaščenem serviserju potapljaške opreme enkrat letno, nekateri proizvajalci potapljaške opreme pa omejujejo tudi število opravljenih potopov med dvema servisoma (kar prej doseženo). Redni servis je priporočljivo narediti tudi, če je vaša potapljaška nova ali ima samo nekaj potopov, a je več let stala v omari. Morda kompleten servis z menjavo vseh obrabnih delov ne bo potreben, dobro pa je, da serviser potapljaško opremo vsaj pregleda in preveri nastavitve. Tako se boste izognili neljubim presenečenjem tik pred potopom ali celo pod vodo.

root4

  

Z avtonomno  potapljaško opremo se potapljam že več kot dvajset let (mater, smo že stari J), a me vsakič znova nekoliko preseneti, kako potapljaške veščine hitro ˝zarjavijo˝, če se ne potapljam ves čas: pri določenih opravilih izgine avtomatizem, več moram razmišljati in biti še bolj pozoren že pri sami pripravi potapljaške opreme, še bolj kot sicer pa tudi med samim potopom.

Če je le mogoče za prvi potop po daljšem premoru (tudi če se samo kak mesec ali dva nisem potapljal) izberem  nezahteven potop, po možnosti z obale. Tako imam dovolj časa za pripravo, preverjanje količine uteži in opreme. Zaradi menjave potapljaške obleke ali nekaj pridobljenih odvečnih kilogramov med ˝zimskim spanjem˝ se lahko zgodi, da bomo imeli na potopu premalo uteži, zato je to precej lažje urediti, če se potopimo z obale. Po preverjanju opreme že na suhem ali na površini se vedno poskušam ustaviti še na globini 3 - 5 metrov in še enkrat preveriti zategnjenost trakov in pasov (še posebej uteži), priporočljivo pa je tudi, da s sopotapljačem pri drug drugemu preverita ali kje prihaja do puščanja zraka na ceveh, spojih, ventilih, pri suhi obleki (izvedeta t.i. bubble check). Ta dobra praksa izhaja iz tehničnega potapljanja, kjer se pregled puščanja zraka izvaja tik pod vodno gladino.

akcija-potapljaska-maska-seac

 

Zelo priporočljivo je tudi, da ves čas ponavljamo vajo praznjenja potapljaške maske. Zelo slabo je, če masko nekajkrat izpraznimo na tečaju, potem pa nikoli več. Dejstvo je, da lahko masko pod vodo izgubimo kadarkoli – lahko nam poči gumijast pašček (temu se lahko izognemo z uporabo neoprenskega paščka za masko), lahko nam potapljač pred nami zaradi naše trenutne nepozornosti s plavutjo nehote zbije masko z obraza, lahko pa nam masko iz kakršnega koli razloga enostavno zaliva voda. Sam treniram praznjenje maske praktično na vsakem potopu – že na površini nekajkrat vdihnem iz regulatorja z glavo pod vodo (brez maske, seveda J). Potem pa vsaj enkrat ali dvakrat med samim potopom snamem masko z obraza in jo po nekaj vdihih brez maske na obrazu namestim nazaj. Še posebej je to priporočljivo, če se potapljamo v bolj hladni vodi. Seveda pa moramo to početi absolutno varno – za začetek snemite potapljaško maskona začetku potopa na metru ali dveh globine, potem pa lahko globino, na kateri snamete masko, počasi povečujete.


tecaj potapljanja - 03 do 04.07.2011 075

Izguba potapljaške maske pod vodo lahko nepripravljenega potapljača preseneti in lahko povzroči paniko ter posledično potapljaško nesrečo. Le s stalnim ponavljanjem bo vaja postala in ostala rutinska.

obnovitveni potapljaski tecaj

Če se dlje časa niste potapljali, se lahko  udeležite Obnovitvenega potapljaškega tečaja. Na tem potapljaškem tečaju boste ponovili ključna poglavja iz teorije potapljanja, na praktičnem delu tečaja pa boste pod strokovnim vodstvom inštruktorja potapljanja obnovili svoja znanja in potapljaške veščine. Ta tečaj še posebej priporočamo vsem tistim, ki so opravili samo začetni potapljaški tečaj in morda nekaj potopov, potem pa se dlje časa niso potapljali. V tem primeru znanja, pridobljena na začetnem potapljaškem tečaju, niso bila dovolj utrjena s prakso (potapljanjem), zato tak potapljač začetnik pogosto pozabi osnovne potapljaške veščine. Pri Potapljaški točki Nemo poleg začetnih in nadaljevalnih potapljaških tečajev organiziramo tudi Obnovitvene potapljaške tečaje.

Želimo vam varen in prijeten začetek potapljaše sezone.

Daniel Hebar
inštruktor potapljanja

MALDIVI - SONČNA STRAN ŽIVLJENJA

ALI: VTISI ZAČETNICE S POTAPLJANJA NA MALDIVIH

Za opravljanje potapljaškega tečaja je 'kriva' moja štirinajstletna hči, ki je to veliko željo prinesla z lanskoletnega obiska Maldivov. Za probo smo opravili Discover scuba diving (potapljaški inštruktor te za 35 minut pelje na 12 m globine) in navdušenja ni bilo moč ustaviti.

Konec septembra smo uspešno opravili teoretični del OWD tečaja pri Potapljaškem društvu NEMO. Žal se je pri praktičnem meni malo zataknilo. Hči in mož sta suvereno opravila tudi s tem delom, meni pa je veliko težavo povzročala plovnost in tečaja nisem uspešno zaključila. Postala sem 'samo' scuba diver. Konec oktobra smo imeli rezerviran let na Kaafu atoll, zame je bilo moje potapljanje tam velik vprašaj. Seveda ne zaradi naziva, ampak zaradi moje suverenosti v znanje potapljanja.

Potapljanje Maldivi 1Potapljanje Maldivi 3

Maldivski inštruktor je z nami najprej opravil check dive. To pomeni, da smo še enkrat na 5 m ponovili teroriziranje s snemanjem maske in lovljenjem regulatorja. Naši skupini so se pridružili še trije izkušeni Francozi. Pričeli smo s prvim potopom na Maldivih, trema je naredila svoje. V moji glavi in z mojo plovnostjo je vladala približno taka zmeda kot na zadnjem potopu z Danijem. Hči je na 6 m začel boleti ušes in ni mogla ne gor ne dol, mene je grabila panika, bilo me je povsod zadosti, tonila sem kot kamen… Bila sem samo vesela, da me ni odneslo na gladino. Mož se je držal za glavo in upal na boljši konec kot začetek. Hči je morala s potopom zaključit, bolečina v ušesu ni popustila. Zgodil se ji je reverse block. Inštruktor ni pustil da z njo zaključim potop. Bila sem v takem stanju, da bi lahko ubijala. V tistem trenutku sem imela vsega dovolj in ugotovila da potapljanje sploh ni zame. Da ne omenjam, da sem upela nasesti na mehko koralo Feather star, katera se mi je potem prilepila na pas… Kakorkoli se je je dotaknil se je nanj zalimala oz. na prste in nihče več te reči ni spravil z mene. Da ne govorim o pogledu inštruktorja na hudo zaščitenem grebenu... Počutila sem se, kot da je zaradi mene izumrlo pol podvodnega rastlinja. Začuda pa sem v tistem trenutku ostala mirna, skulirana in pod kontrolo. Ker z mojim scuba certifikatom nisem mogla na večjo globino od 12 m, mi je tamkajšnji inštruktor predlagal štiri potope in potrditev OWD certifikata. Seveda ob predpostavki da se umirim in skuliram ter opravim zadevo, saj je v meni videl potencial :-). Močno me je razveselil, saj se vrh razbitine ob grebenu Rannamaari wreck prične na 15 m in sega v globino za katero bi morala imeti opravljen AOWD certifikat. Moja vnema je naenkrat spet dobila krila in vsi nadaljni potopi so bili opravljeni s strokovnostjo začetnika, vendar dovolj dobro, da mi je zaupal svojo številko na mojo OWD izkaznico.

Potapljanje Maldivi 5Potapljanje Maldivi 8

V domovini mi nikakor ni uspel potop z gladine. Po še dodatnih dveh potopih na Maldivih, sem se uspela potopiti in ustaviti tik pred dnom, kjer je bila množica koral. Da je imel inštruktor oči na pecljih, mi najbrž ni potrebno poudarjati. Začela sem resnično uživati. Voda na globini 5 m je imela 33 stopinj, na globini 18 m pa celih 28 stopinj!!! Zame je to potapljaški raj. V naslednjih potopih sem imela sama s seboj veliko manj dela, uspelo mi je ugledati cel kup polžkov in ostalih malih bitij. Hči je po dveh dneh prizemljitve, tretji dan uspela izenačit pritisk in se normalno potopiti. Tako je bil naš zadnji potop na Kaafu Atoll pravo rajsko doživetje in dodatna spodbuda, da se prijavimo na AOWD tečaj v naslednjem letu.

 Urška V

VTISI Z ZAČETNEGA TEČAJA TEHNIČNEGA POTAPLJANJA

(PSS DECOMPRESSION TECHNIQUES)

Za tečaj sem se odločil, ker si želim potapljati na večjih globinah in občudovati tudi lokacije, ki mi do sedaj zaradi globine niso bile dostopne (na primer spodnji del razbitine Lina). Na teoretičnem delu tečaja sem osvojil načrtovanje potopov, seznanil sem se s prednostmi in tudi tveganji, ki jih dekompresijsko potapljanja prinaša.


Zaradi večje varnosti in možnosti skrajševanja časa dekompresijskih postankov s pomočjo Nitrox mešanice se na tečaju naučiš uporabljati dodatno jeklenko (stage oz. sling).

Tečaj se je izvajal z literaturo v slovenščini, kar je vsekakor velika prednost za vse, ki težje dojemajo literaturo v angleščini. Teoretični del tečaja je bil zanimiv predvsem zaradi dolgoletnih izkušenj inštruktorja, ki je strokovno odpredaval in kasneje tudi praktično pokazal svoje znanje in izkušnje pred in med samimi potopi.

Praktične vaje in potopi so bili polni priprav na vse možne scenarije, ki se lahko pojavijo pri potapljanju (izguba ali poškodba maske, bruhanje regulatorja, prekinitev dovoda zraka, izguba orientacije pod vodo, spuščanje dekompresijske boje, izguba plavutke in drugo).

Potopi in vaje so mi zelo koristile, saj sem se varno in pod budnim očesom inštruktorja naučil pravilno reagirati na situacijo, ko na primer ostaneš brez zraka - da te ne zajame panika ter reševanje drugih stresnih situacij, ki se lahko na potapljanju pripetijo vsakemu med nami. Z nenehno vadbo reševanja kriznih situacij postaneš bolj zaupljiv vase in v svoje sposobnosti, predvsem pa znaš v takih stresnih trenutkih hitro in učinkovito rešiti še tako težko situacijo.

S tečajem in inštruktorjem imam izključno pozitivne izkušnje. Tečaj priporočam vsem, ki se radi varno potapljate, hkrati pa imate želje po večjih globinah in potapljaško znanje še nadgrajevati.

Vsem, ki niste prepričani ali bi se odločili za ta tečaj, lahko povem samo; KO ZAČNEŠ IN PREŽIVIŠ ZAČETNI ŠOK, TE PREVZAME IN ZAČNEŠ UŽIVATI. ŠELE TAKRAT SE NAMREČ ZAVEŠ, KAJ VSE GRE LAHKO PRI POTAPLJANJE NAROBE. ZATO SI S TEM TEČAJEM DEFINITIVNO BOLJ VAREN IN SUVEREN POD VODO.

Jure Mrak, DIVEMASTER

 

**********************************************************

JORDANIJA - MAJHNO, A SLADKO

Pretežni del obale Jordanije pripada Mrtvemu morju, kjer bi za potop potrebovali dosti več uteži kot v morju. Ima pa Jordanija manjši delež obale tudi ob Rdečem morju. Dolžina te obale znaša okrog 28 km, razteza pa se od mesta Aqaba proti meji z Savdsko Arabijo. Zaradi svoje lege v skrajnem severnem delu vzhodnega dela Rdečega morja se na tem delu težko pohvalijo z velikimi ribami, kar nekako velja za vse obalne potapljaške lokacije Rdečega morja. Ima pa potapljanje v Jordaniji druge prednosti: dobro vidljivost, dobro ohranjene korale ter relativno lahek dostop do lokacij, saj so skoraj vse dostopne z obale. Ker to očitno za Jordance ni bilo dovolj, so svojo potapljaško ponudbo dopolnili še s potopljenimi ladjami in drugimi (mogoče malo manj običajnimi in pogostimi) prevoznimi sredstvi, recimo z vojaškim tankom. Podvodna flora in favna obsega standardne prebivalce koralnih grebenov Rdečega morja. Prevladujejo lion fish, stone fish, crocodile fih, stingray, frog fish ... ter vsi ostali igralci risanke Finding Nemo (brez morskih psov, seveda). Med koralami je tudi polno polžkov in majhnih rakcev, zato potapljanje v Jordaniji spominja na t.i. »muck-diving«. Zaradi majhnih globin in dobre vidljivosti so te obale zelo zanimive tudi za podvodne fotografe.


potapljanje jordanija 1potapljanje jordanija 2potapljanje jordanija 3

 


V Aqabi je več dive centrov, vsi pa opravljajo potope na podoben način. Izjema so verjeno le hotelski centri, ki se nahajajo južno od Aqabe. Na potope se gre s kombijem, kamor se stlači najprej opremo, nato še potapljače. Če za slednje ni prostora, se za njih organizira navaden taksi. Nekatere lokacije, predvsem bolj obiskane, imajo na obali pred vstopom poseben prostor za sestavljanje opreme, kar je ob vsem pesku (poleg obale je namreč puščava) zelo priročno. V času najinega obiska valov ni bilo, močan veter pa nosi pesek (in smeti) po obali, v vodi pa povzroči le zmeren tok. Midva sva se potapljala z dive centrom Ahlan Aqaba Dive Center. Izbira ni bila naključna, najino pozornost je namreč pritegnila internetna stran, ki je tudi v slovenskem jeziku. Razlog za to je slovenka Tina, ki je poročena z lastnikom potapljaškega centra. Oprema v DC je kvalitetna, DM-ji profesionalni in prijazni. Lastnik Shadi je odličen podvodni fotograf, ki fotografske navdušence z veseljem odpelje na »foto-safari«. V času po najinem obisku se je DC še posodobil z novim mini-busom in pa ladjo, ki omogoča obisk bolj oddaljenih lokacij. Za popotnika je zelo priročno in dobrodošlo tudi dejstvo, da vam po želji DC uredi tudi prenočišče v bližnjih hotelih ali apartmajih.

 

potapljanje jordanija 5potapljanje jordanija 6potapljanje jordanija 9


Vredno je poudariti, da je na obalah Jordanije žal dosti smeti, ki ob močnem vetru zaidejo tudi v morje. Zaenkrat je Ahlan Aqaba Dive Center eden redkih, če ne edini, ki ima redne čistilne akcije grebenov in obale in se tako uvršča med ekološko bolj ozaveščene centre v Aqabi.

Med lokacijami v Jordaniji je zagotovo najbolj znana »Cedar Pride«. Gre za ladjo, ki so jo po požaru očistili in potopili kot umetni koralni greben. Znana lokacija je tudi »The tank and seven sisters«, kjer sedem manjših grebenov prestavlja sestre, tank pa predstavlja... nič drugega kot čisto pravi tank! Ostale znane lokacije so še First bay, Saudi wall, Power station in druge.

 

potapljanje jordanija 4potapljanje jordanija 10potapljanje jordanija 12


Poleg potapljanja je tu še potepanje. Ker Jordanija ni velika, ponudi pa lahko dosti zanimivega, si je ob obisku vredno vzeti dan ali dva (seveda lahko tudi več) za ogled notranjosti. Že nekaj ur vožnje z avtom v notranjost vas preslika na beduinski čajček v puščavo Wadi Rum ali pa v znamenito nabatejsko mesto Petra. Ob tem je potrebna previdnost, saj se teren neposredno iz Aqabe v notranjost hitro dvigne na 1800 m n.v. in je zato ob predhodnem potapljanju potrebno upoštevati podobna pravila kot pri letenju z letali.


Več fotografij o Jordaniji si lahko ogledate v naši Galeriji...

Avtor teksta in fotografij: Grega Juvan

*********************************************************** 

NAKUP OPTIMALNE POTAPLJAŠKE OPREME

Po raznih oglasnikih lahko najdemo kar nekaj kosov rabljene potapljaške opreme, ki jih prodajalci prodajajo iz različnih razlogov. Nekateri so izgubili službo in potrebujejo denar, drugi nimajo več časa za potapljanje ali pa se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo več potapljati. Kar nekaj pa je prodajalcev potapljaške opreme, ki so kupili neustrezno potapljaško opremo in jo sedaj želijo prodati.


Menim, da je potapljaško opremo potrebno kupiti s premislekom in primerno vrsti potapljanja, s katerim se nameravamo ukvarjati. Na primer - nesmiselno je kupovati težke in drage dvojne jeklenke, če se nimamo namena tehnično potapljati. Konec koncev bi za ta denar lahko kupili še kak drug kos potapljaške opreme, potapljanje pa je s klasično opremo (z normalnimi enojnimi potapljaškimi jeklenkami) bolj preprosto in predvsem bolj udobno.

Pogosta začetniška napaka je tudi nakup prevelike (in pretežke) potapljaške jeklenke. Dejstvo je, da potapljač začetnik na pričetku svoje potapljaške kariere porabi več zraka kot izkušen potapljač. Ampak poraba potapljača začetnika se zelo hitro zmanjša, v kolikor upošteva navodila inštruktorja na začetnem in nadaljevalnem potapljaškem tečaju. Sčasoma tak potapljač ugotovi, da mu v jeklenkah ostaja veliko zraka, prenašati pa mora težko in nerodno jeklenko, višja pa je tudi cena polnjenja (polnjenje se plačuje glede na prostornino potapljaške jeklenke). O porabi zraka med potapljanja si lahko preberete v prejšnji objavi na našem blogu.

Zelo pogosto začetniki kupijo tudi ali preveliko ali premajhno potapljaško opremo. Eden razlogov je v tem, da začetnik ne ve, kaj je zanj ustrezna velikost, drugi razlog pa je lahko v tem, da jo kupuje preko spleta v tujini, a je zamenjava obleke zaradi visokega stroška poštnine predraga.

Absolutno priporočamo, da se potapljači začetniki pred nakupom potapljaške opreme posvetujejo s strokovno podkovano osebo, ki ji zaupajo. Zagotavljamo vam, da vam bomo v naši potapljaški trgovini ustrezno svetovali in ponudili optimalno potapljaško opremo glede na vaše želje, potrebe in finančne zmožnosti.

 

Zakaj kupiti potapljaško opremo pri nas in ne pri konkurenci v Sloveniji in v tujini:

  • naše cene so povsem primerljive s tistimi v tujini (večina artiklov je pri nas cenejših, nekaj jih je morda kak evro dražjih od tistih na spletu)
  • pri nakupu vam nudimo strokovno svetovanje, podkrepljeno z več kot 20 let izkušenj v potapljaških športih
  • pri nas vam kupljeno opremo brezplačno sestavimo, preizkusimo in po potrebi nastavimo
  • zagotavljamo najhitrejše možno odpravo okvar in redno vzdrževanje (garancija za artikle, kupljene v tujini, vam v Sloveniji ne velja - artikle boste morali pošiljati v tujino)
  • kjer je to mogoče, zagotovimo brezplačen najem nadomestnega kosa opreme za čas garancijskega popravila
  • za vas brezplačno opravimo manjša popravila in nastavitve (plačate le rezervne dele, v kolikor izdelek ni več v garanciji) 
  • zagotavljamo rezervne dele in servis za potapljaško opremo SEAC
 

POTAPLJAŠKA MASKA NA ČELU POTAPLJAČA

Na potapljanjih pogosto opazimo potapljače, ki nosijo potapljaške maske na čelu? Zakaj je to tako priljubljen način nošnje maske? Verjetno zato, ker je to čisto nagonski gib, ki ga izvedemo avtomatično, ko pridemo na površino in vzamemo regulator iz ust.

Na potapljaškem tečaju ste se verjetno učili, da nošnja maske na čelu ni zaželena iz dveh razlogov. Ker imamo na glavi kapuco, maska zlahka zdrkne z glave brez, da bi potapljač to opazil. Če voda ni globoka, bomo masko verjetno našli; sicer pač ne. S tem, ko damo masko okoli vratu, svoji okolici sporočamo, da imamo stvari pod nadzorom in ne delujemo nagonsko.

 Nagonski gib dajanja potapljaške maske na čelo je možno odpraviti le z veliko vaje in vztrajnosti. Še najbolje je, da se s svojim sopotapljačem dogovorita, da opominjata drug drugega, če opazita, da ima sopotapljač masko na čelu.

Marsikoga pa potapljaška maska, ki je nameščena okoli vratu, moti. Tu si lahko pomagamo na dva načina. Potapljaško masko namestimo okoli vratu, vendar jo obrnemo na stran – tako nimamo motenega gibanja glave, ko želimo pogledati navzdol ali pa na masko pritrdimo večji karabin in jo obesimo na D-ring kompenzatorja plovnosti, ko je ne potrebujemo. Sam uporabljam drugo metodo. Ko se je enkrat navadite, postane gib avtomatiziran in o tem sploh več ne razmišljate.

Za večjo udobnost in varnost pa priporočam tudi uporabo neoprenskega paščka za potapljaško masko. S tem paščkom je lažje namestiti masko na glavo, pašček ne cuka las, če ne uporabljamo kapuce, poleg tega pa se praktično ne more strgati.

Daniel Hebar
inštruktor potapljanja 

O potapljanju pozimi

Septembra ali v začetku oktobra, ko večina potapljačev zaključi potapljaško sezono, se pravo potapljanje za prave potapljaške zanesenjake šele začne – ni gneče na cestah in v potapljaških centrih, v vodi je več življenja, domačini so bolj prijazni, voda pa je še zmeraj topla.


Nikakor ne razumem ljudi, ki gredo na potapljanje za prvomajske praznike, ko ima voda v Jadranu 13° – 15°C, potapljati pa se prenehajo že septembra. Temperatura vode na Jadranu je konec oktobra oz. v začetku novembra lahko tudi 20°C (letošnja temperatura na Dugem otoku med prvo novembrskimi prazniki), če je nekaj dni pred potapljanjem dodobra ne premeša burja. Za primer – danes ima voda v Malinski svojih 17°C, kar je bistveno več kot za prvomajske praznike. In če za potapljanje izberemo še lep sončen dan, potem res ne bi smelo biti izgovorov, čeprav nimamo suhe obleke. Seveda pa je udobno, če izberemo potapljaški center, kjer se lahko po potopu na toplem preoblečemo in stuširamo z mlačno vodo. Že na začetnem potapljaškem tečaju so nas podučili, da se z vročo vodo po potapljanju ne smemo tuširati, saj zelo povečamo možnost dekompresijske bolezni. Po mojem osebnem mnenju se je mogoče z mokro obleko relativno udobno potapljati od srede maja do srede novembra. Bolj zagnani potapljači pa se z mokro obleko začnejo potapljati že sredi aprila in zaključijo sredi decembra. No, obstajajo pa tudi taki ˝norci˝, ki se v Grűner See v Avstriji potopijo z mokro obleko – temperatura vode je sredi junija tak nekje od 5 do 7°C.

Da bi bilo potapljanje tudi pozimi prijetno, si je priporočljivo omisliti suho potapljaško opremo. Cene suhih potapljaških oblek so v zadnjih letih močno padle, tako da si je mogoče povsem spodobno suho obleko v kaki akciji kupiti tudi za manj kot 600 EUR. Ne verjamete? Obiščite spletno stran Potapljaške trgovine HE-US in se pozanimajte (www.potapljaska-trgovina.si).

Suha potapljaška oblekaVrsto let sem poslušal starejše in bolj izkušene potapljače, da je potapljanje s suho obleko drago, nevarno in naporno. Ko pa sem se naposled vdal in zaradi službenih potreb kupil svojo prvo suho potapljaško obleko, sem kar nekaj časa preklinjal, zakaj si je nisem kupil že vsaj deset let prej.
Res je, da za potapljanje s suho potapljaško obleko potrebujemo več uteži (jaz osebno kar 6 kg več), res je tudi, da si suho obleko bolj okoren. Tudi nekaj časa potrebuješ, da se jo navadiš uporabljati. Ampak ko jo enkrat imaš, v mokro obleko le še stežka zlezeš. Jaz imam mokro obleko le še za potapljanje v Egiptu, na Jadranu pa jo uporabljam le še julija, avgusta in pa prvo polovico septembra. Ker takrat je pa za suho obleko res prevroče (na suhem, da ne bo pomote ). Imam pa kolege, ki se s suho potapljaško obleko potapljajo tudi poleti.

Kako pristopiti k potapljanju s suho potapljaško obleko?

Enostavno – pri Potapljaški trgovini HE-US si naročite suho obleko, obenem pa se še dogovorite za Tečaj potapljanja s suho obleko. Garantiram dober popust na tečaj, če boste obleko kupili pri njih. Tečaje potapljanja pri Potapljaški trgovini HE-US organizirajo v sodelovanju s Potapljaškim društvom Nemo iz Ljubljane (www.divepoint-nemo.com), kar je jamstvo za kakovosten potapljaški tečaj.

Vsekakor priporočamo, da Tečaj potapljanja s suho obleko naredite, saj boste veliko izvedeli tudi o uporabi in vzdrževanju suhe obleke, praktične vaje in potope pa opravili varno pod strokovnim vodstvom. In že boste pripravljeni za nove podvodne dogodivščine. Prvih nekaj samostojnih potopov s suho potapljaško obleko opravite z obale ter zahtevnost potopov počasi stopnjujte.


Napisal: Daniel Hebar, inštruktor potapljanja PADI & PSS

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 

 

-------------------------------------------- 

 www.thinkseascape.com

www.nutrispoint.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information