Naša zgodovina (1998 - 2020)

Potapljaško društvo Nemo smo ustanovili 10. junija 1998, tako da v letu 2020 praznujemo 22. obletnico ustanovitve društvaUstanovni in prvi člani Potapljaškega društva Nemo iz Ljubljane izhajamo iz različnih potapljaških društev. Glavni motiv, ki nas je vodil pri ustanavljanju potapljaškega društva, je bila želja po samostojnem in varnem potapljanju ter širjenje potapljaškega športa kot oblike rekreacije oziroma način preživljanja prostega časa v naravi.

 

Ker je društvo brez lastnega potapljaškega inštruktorja dolgoročno obsojeno na propad, smo se odločili, da moramo čim hitreje priti do svojega inštruktorja. Med številnimi bolj ali manj komercialnimi šolami smo izbrali šolo potapljanja PADI. Razlogov za to je kar nekaj, glavni razlog pa je seveda v tem, da je šola potapljanja PADI največja in najbolj priznana šola potapljanja na svetu – več kot 80% potapljačev na svetu je izbralo šolo potapljanja PADI. Junija 1999 je društvo pridobilo svojega inštruktorja - takratni predsednik društva Daniel Hebar je tečaj in izpit za inštruktorja potapljanja PADI opravil na Dunaju in v bližnjih avstrijskih jezerih.

Pri izvajanju potapljaških tečajev želimo tečajnikom posredovati čim več teoretičnih in praktičnih potapljaških znanj, ki jim bodo omogočile varno in samostojno potapljanje. Do danes smo izdali preko 700 potapljaških izkaznic, med njimi smo vzgojili tudi osemnajst voditeljev potapljanja PADI DIVEMASTER. To je nedvomno zagotovilo o naši izkušenosti.

Na podlagi dolgoletnih izkušenj v potapljanju in poznavanju področja lahko trdimo, da so naši tečaji med najkakovostnejšimi na trgu. Potapljaški tečaj, ki ga opravite pri nas, je dobro izhodišče za varno pridobivanje potapljaških izkušenj. 

V času od ustanovitve Potapljaškega društva Nemo do danes smo organizirali vrsto potapljaških tečajev in drugih aktivnosti. Prek vikendov se redno potapljamo v slovenskem in hrvaškem morju (Istra, Krk...), za prvomajske in prvonovembrske praznike se radi odpravimo malo dlje, npr. v Dalmacijo. Naši člani pogosto potujejo tudi v bolj oddaljene kraje, kot je Rdeče Morje, Kuba, Filipini, Tajska.... 

V letu 2017 smo dejavnost društva razširili z izvajanjem drugih dejavnosti kot so jadranje, motorizem in pohodništvo. Temu primerno smo tudi prilagodili naš status in naziv društva, ki se sedaj imenuje Športno društvo Nemo.


Število naših članov niha, v najboljših letih 2000 in 2001 nas je bilo okrog 100 članov – takrat je bilo društvo najbolj aktivno na področju potapljaških tečajev, zadnja leta pa se članstvo giblje med 20 in 30 članov, od tega pa se jih približno polovica aktivno potaplja. 

V letu 2013 smo pričeli z organiziranjem potapljaških tečajev tudi po šoli potapljanja PSS.

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information