Potapljanje v Indoneziji

 

Indonesia - dežela aktivnih vulkanov, neprehodne džungle, avtohtonih prebivalcev in peščenih plaz. Več kot 13.000 otokov tvori enega izmed najbolj zanimivih področij za potapljanje na svetu. Svetovno znane destinacije (Bali, Komodo, Giliji) in še neraziskani dragulji, kamor turizem še ni zakorakal (Sulawesi, Borneo). Naj bo vaša strast raziskovanje razbitin ali pa podvodna flora in favna - v Indonesiji najdete vse to (in še več).

 

Čeprav vas bodo prijazni domačini in tople vode pričakale kadarkoli v letu, je za potapljanje najbolj primerno obdobje od marca do decembra. Poletna julij in avgust nudita višek planktona, kar privablja tudi večje prebivalce modrih globin. Vrata Indonesije predstavlja prestolnica Jakarta, kamor lahko ugodno letite tako preko Bentek in Dubaia kakor tudi preko večine nemških letališč oziroma Singapurja. Za vstop potrebujemo turistično viso, ki jo kupite ob prihodu v Indonesijo. Seveda potrebuje veljavni potni list wink.

 

Lačni v Indonesiji prav gotovo ne boste. Kulturna raznolikost prebivalstva zagotavlja tudi izjemno raznolikost jedi. Pozorni bodite na “spicy” dodatke, drugače pa v kombinaciji z Linexom nisem nikoli imel preveč težav s hrano - tudi tisto, ki se jo kupi na ulici, ne.

Vsekakor pa priporočam da poskušate poiskati lokalne “trznice” ter si sami izberete svežo pripravljeno lokalno hrano.

 

Najboljše potapljaške lokacije v Indonesiji so:

 

  • USS Liberty Wreck in Bali - od kar jo je v drugi svetovni vojni torperdirala japonska podmornica, počiva 109m dolga ladja na samo 9m globine, kar zagotavlja zares dobro svetlobo. Ladja je obrasla s koralami, v okolici pa najdemo vse od najmanjših do največjih rib.
  • Gili Trawangan, Gili Air and Gili Meno - trije otočki na vhodni obali Lomboka že leta vabijo turiste. Čeprav je koralni greben poškodovan zaradi lova s podvodnimi bombami, nudijo trije otočki še vedno odlično mešanico potapljaških in turističnih užitkov, tako za “backpackerje” (Trawangan) kot tudi za bolj petične goste (Meno).
  • Komodo & Flores - nekateri opisujejo potapljaške lokacije v tem nacionalnem parku kot prestolnica “drift diveov”. Globoka voda, odlična vidljivost in za tiste najbolj srečne - jate mant s po 100 predstavniki. Da ne pozabimo - poskusite poiskati tudi slavnega Komodškega Zmaja....
  • Lombok najlazje opisemo kot “Bali pred 30-imi leti”. Če si želite pobegniti masovnemu turizmu na Baliju, je sosednji Lombok pravi za vas - nedotaknjeni koralni grebeni in domovanje “hamerhead” morskih psov.

 

Država je ogromna, zato ponavadi kljub dobrim povezavam in dostopnim cenam prevozov zmanjka časa, da bi obiskali še tista področja ki so še “v razvoju”. Za ta del Indonesije (severna tura) je priporočljiva ločena tura, kjer izpustimo celotni turistični jug ter se posvetimo samo raziskovanju Bornea, Sulawesija oz celo Nove Gwineje:

Raja Ampat - Zahodna stran Nove Gvineje je območje za katerega trdijo, da se lahko pohvali z največ morskega življenja.

Sulawesi je raj za podvodne fotografe, še posebej za tiste, ki prisegajo na makro fotografijo

 

Napisal: Gašper Otorepec

 

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 

 

-------------------------------------------- 

 www.thinkseascape.com

www.nutrispoint.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information